HVAD JEG LÆRTE I GOA OM AT VÆRE GOD VED MIG SELV

 
Line-SALIG.jpg

LINE SKYDSGAARD
- skribent

 

For nogle måneder siden besluttede jeg på en grå vinterdag, at jeg trængte til et afbræk fra hverdagen. Jeg havde brug for tid og ro, så jeg kunne lade batterierne op og sortere ud i tankemylderet. Min krop såvel som mit sind havde brug for opmærksomhed, velvære og meget gerne noget sol og varme. Jeg besluttede at trække sydpå med fuglene og tage på et yoga- og mindfulness retreat i yogaens eget hjemland.

 

IMG_7730.JPG
YOGA GOA LISBETH BEIERHOLM
MORGEN YOGA RETREAT LISBET BEIERHOLM

Efter 16 timer i fly og en bumlet taxatur trådte jeg gennem porten til det sted, jeg skulle bo den næste uge. Jeg blev mødt af en eksotisk, grøn have, hvor lanterner hang fra palmetræer og oplyste små, snoede stier, hvor Buddha-figurer kiggede ud mellem bladene. Af en træbro, der krydsede en bred flod, kom jeg til min hytte på stranden, hvor jeg kunne slappe lidt af, inden jeg skulle mødes med gruppen og lave velkomstmeditation og aftenyoga.

Stemningen efter introduktionen og aftenens undervisning var afslappet, og vi gik i samlet flok over til restauranten, hvor en lækker, sund buffet var gjort klar til os. Vi udvekslede oplevelser og tanker om, hvad vi havde oplevet indtil videre, hvilket ikke var så lidt, da selv en taxatur i Goa kan føles som et eventyr. Jeg fik hurtigt fornemmelsen af at være i et trygt rum, hvor alle havde intentionen om at hygge sig sammen og tage sig af hinanden, samtidig med at det også var okay at trække sig tilbage, hvis man følte, at man havde brug for tid i sit eget selskab.

Den aften lå jeg under myggenettet og lyttede til cikaderne, der sang, og til havets brussen, mens jeg tænkte på aftenens undervisning. Den havde handlet om, hvor vigtigt det er at huske at vise sig selv omsorg og kærlighed. Det er nemt at glemme at tage sig af sig selv i en travl hverdag, hvor mange forskellige gøremål og mennesker trækker i ens opmærksomhed. Omsorg og opmærksomhed til andre bliver hurtigt prioriteret højere end omsorg til sig selv. I løbet af vinteren havde jeg kunne mærke, hvordan mit overskud til andre mennesker var blevet mindre og mindre, netop fordi jeg havde glemt det. Jeg gav mig selv et lille tak for at have taget denne rejse.

IMG_7565.JPG

Som ugen skred frem, kunne det tydeligt mærkes, hvordan en følelse af velbefindende og velvære bredte sig i gruppen. Vi blev mere og mere smilende, tilbagelænede og solbrune. Dagene startede med to timers morgenyoga og meditation efterfulgt af morgenmad med frisk frugt, indisk te, lækkert tilberedte æg og juice. Vi solbadede på den brede, hvide sandstrand, svømmede i havet, gik ture og udforskede livet langs kysten eller fandt en hængekøje under palmerne med en god bog. Om eftermiddagen mødtes vi til yoga- og mindfulness, som foregik under en hvid pavillon, omgivet af palmer, blomstrende træer, eksotiske dufte og lyden af fuglesang. Jeg har lavet mere yoga på denne tur, end jeg sammenlagt har i løbet af det sidste år, og jeg kan mærke, at min krop takker mig. Nogle gange er yogaen dynamisk, så man får lidt sved på panden, men oftest er den langsom og stille, så man virkelig mærker, hvad hvert enkelt stræk gør i kroppen. Vi har også lavet restorativ yoga, en yogaform, hvor man støttes i stillingerne og derved opnår en dyb afslappethed og fornemmelse af velvære.

IMG_7784.JPG
IMG_7538.JPG

Både gennem yoga og mindfulness har vi i løbet af turen arbejdet med forskellige måder, hvorpå man kan trække opmærksomheden ind i nuet og nyde det, der er. Flere gange har jeg oplevet en sindstilstand, hvor jeg hverken har planlagt morgendagens gøremål eller evalueret gårsdagens bedrifter. I stedet har jeg lyttet til vinden, der suser i bladene, fornemmet min krops tyngde på yogamåtten og mærket solen varme min hud. Jeg har fået vendt op og ned på de sædvanlige tankemønstre, og pludselig er der blevet skabt rum til nye idéer og kreative tanker, som der i lang tid ikke har været plads til.

Når man til daglig har en travl hverdag, kan der nemt ske en masse inden i en, når man med et stopper op og får ro på. Jeg oplevede, at der boblede en masse følelser op til overfladen, både positive og negative. I undervisningen fik vi redskaberne til at møde vores svære følelser med kærlig omsorg i stedet for selvkritik. Vi lærte om små, nemme teknikker, man kan bruge, når noget eller nogen udfordrer en og tester ens tålmodighed.

IMG_7701.JPG

Jeg vendte hjem til Danmark med fornyet energi og overskud og en følelse af velbefindende. Tingene var blevet sat i perspektiv, og jeg var kommet i tanke om alle de grunde, jeg har for at være glad. Derudover havde jeg fundet noget, som jeg ikke havde kunnet finde i lang tid – en indre stilhed og ro. Nu forstår jeg godt, hvorfor fuglene trækker sydpå hvert år.


Lisbet Beierholm

Lisbet Beierholm


Lisbeth Beierholm har den der smittende ro over sig efter 17 års yogapraksis. Hun har de seneste år afholdt workshops i restorativ yoga og forløb med restorativ yoga til stressramte. Desuden afholder hun yoga- og mindfulness retreats både i Danmark og i udlandet. Med andre ord er det særligt den blide og terapeutiske del af yogaen, der har Lisbeths hjerte. 

Mød hende på SALIGs faste ugeskema eller på en af hendes restorativ yoga workshops.