Lad din ild brænde - uden at brænde ud

JANNIE KROGSTRUP
- yogalærer, restorativ yoga

Sommeren er endelig over os,  og solen har for alvor fået fat med sine varmende stråler. Den flammende sol er ifølge traditionel kinesisk medicin (TCM) relateret til ild-elementet, som er styrende for sommeren. Men ikke bare inden for den kinesiske medicin spiller ilden en vigtig rolle. Også i yogafilosofien, hinduismen og shamanske traditioner vil du møde ilden som en central del af de forskellige praksisser.

Ild påvirker os nemlig ikke kun ved at være det element, der er forbundet til sommeren. Det er også en fascinerende, legesyg flamme, der vækker vores vilje og vores styrke. En ild vi skal lære at tæmme, så vi kan brænde for noget i stedet for at brænde ud.       

 
 

Forvirret over ”det styrende element”?

Du har formentlig hørt det et utal af gange; at de fire årstider styres af hver deres element, i dette tilfælde sommeren er styret af ild-elementet. Og ligesom jeg har du måske været lidt i tvivl om, hvad det præcis betyder, og hvad du skal bruge den information til.

Lad os gå et par skridt tilbage. Det kinesiske system opererer med fem elementer (jord, ild, vand, luft, metal), som hver især er forbundet med naturens egne processer. Og ja, der er ét element til overs i forhold til de fire årstider. Det femte element er jord, der er forbundet med sensommeren. Udover årstider har elementerne også tilknyttet kategorier som indre organer, kropsvæv, følelser, aspekter af sjælen, en sans, en farve med mere. Listen synes at være uendelig med kategorier, som alle sammen er forbundet og påvirker hinanden. Hvis vi kigger på ild-elementet, så er det udover årstiden sommer blandt andet forbundet med hjertet og tyndtarmen, vores blodkar, glæde, farven rød, lyden af latter og sydgående retning.

Overordnet viser systemet os, hvordan alt er forbundet og påvirket af en større bagvedliggende universel orden. Kroppens systemer er forbundet med hinanden, som er forbundet til verden omkring os, som igen udgør en del af det større univers. Selvom mange efterhånden helt har mistet forbindelsen til naturen og ikke længere er i stand til at mærke, hvordan denne orden eksisterer i dem, så vil det alligevel være de styrende principper. Men hvordan kan vi så se en forbindelse mellem alt det her?

 

Sommeren gør dig varm om hjertet

Foto: Marco Ceschi

Foto: Marco Ceschi

Sommeren og den varmende sol får naturen omkring os til at springe ud og åbne sig til dens fulde potentiale. På samme måde spirer åbenheden og glæden i os, hjertet åbner sig og skaber potentiale for dybere relationelle forbindelse. Denne tid styrker vores evne til at kommunikere fra hjertet, hvor nogle af nøgleordene er kærlighed, passion, entusiasme og gavmildhed – vi bliver ”varme om hjertet”. Så hvis du genkender denne særlige sommerfornemmelse i kroppen, er der altså en helt naturlig grund.

Hjertet er det primære organ tilknyttet ild-elementet og kaldes ifølge TCM for kroppens kejser. Hjertet er langt mere en blot et organ, der pumper blodet rundt i kroppen. Ifølge den kinesiske filosofi er det også her de psykiske aspekter af vores personlighed har hjemme; det vil sige dine emotionelle, mentale, intellektuelle og spirituelle evner og aktiviteter som tilsammen udgør din helt unikke personlighed. Tyndtarmens kvalitet er også fremtrædende, og netop den forbinder vores moral og vores evne til at skelne mellem rigtig og forkert. På den måde bliver vores system ét stort net vævet uløseligt sammen af energibaner, organer og følelser, der alle kan fungere som forskellige indgange til at skabe balance.   

Yin yogaen bygger på dette princip, og vi kan gennem de forskellige yin stillinger gå ind og arbejde målrettet med særlige meridianbaner og de tilhørende organer. I vores arbejde med organerne vil vi også helt naturligt få fat i de kvaliteter og følelser, der er tilknyttet det enkelte organ.  

Melting heart er en hjerteåbnende stilling, der samtidig går ind og stimulerer hjertemeridianerne, der løber langs indersiden af armene. Den kan hjælpe dig til at skabe balance i ild-elementets sommerperiode.

Sådan kommer du ind i stillingen:

  • Start på alle 4 og sørg for at dine hofter er placeret direkte ovenpå dine hofter, så lårene er lodrette.

  • Du går hænderne frem foran dig, til du kan lægge underarmene i gulvet og hvile panden på enten gulvet eller en blok, hvis det føles ok for nakken. Tjek at dine hofter stadig er placeret over hofterne.

  • Herfra lader du hjerte synke dybere mod gulvet, du giver slip i ryggen og tillader forsiden at åbne sig. Du må endelig ikke presse dig ind i stilling men lad i stedet dine udåndinger inviterer dig til at give mere slip om hjertet og i ryggen og på den måde langsomt lade stillingen åbne sig.

  • Hold stillingen i 3-5 minutter med fokus på hjertet.

SALIG hjerteåbner yoga
 
 

Ilden, der vækker din indre passion

Også inden for yogafilosofien har ilden en central plads. I Patanjalis otte grene af yogaen finder du Niyamaerne som den anden gren. Niyamaerne er en række moralske kodekser, der guider os mod en mere positiv adfærd, særligt overfor os selv; herunder Tapas.

Tapas er afledt af ’Tap’, der oversat fra Sanskrit betyder ’at brænde’, men vi oversætter det oftest med ’disciplin’. Vi kan her forstå ilden som dét, der vækker vores brændende disciplin, vores passion og vores drivkraft. Ilden har på den måde et kæmpe potentiale til at drive os imod det, vi brænder for og til at bevæge os tættere på det, vi ønsker for livet; hvad end det er personlig og spirituel udvikling, skabertrang eller andet.

Foto: Peter John Maridable

Foto: Peter John Maridable

Ild er en virkelig powerfuld kræft, og vi må derfor være opmærksomme på, at (selv)disciplinen ikke tager overhånd og kommer til udtryk som urimelige krav til os selv, der nærmest er umulige at leve op til. Krav der uanset, hvor meget vi prøver, efterlader en følelse af ikke at lykkes. Ofte er vi måske lidt for fokuserede på resultatet af vores disciplin og indsats, hvilket i sig selv øger risikoen for ”fiasko-følelsen”.

Det er vigtigt at tilføje, at den disciplin, der får os til at gøre en ekstra indsats, gå lidt længere, arbejde lidt mere passioneret, ikke er den eneste form for disciplin. Hvis man er en de (som efterhånden de fleste af os), der har tendens til at køre lidt for hårdt på, kræver det altså ligeså meget disciplin at kende sine grænser og skrue tempoet lidt ned. Så ligesom alt andet, der brænder, er der risiko for brænde ud. Men så længe du er bevidst om, hvordan du omgås din indre ild, skal du ikke tøve med at vække den.  

Når du arbejder med denne ild, så må det ikke forveksles med den kinesiske medicin, hvor der er tale om ild-elementet, der er knyttet hjertet og sommerperioden. Tapas er din indre ild, der har hjemme i Manipura Chakra. Chakraet findes i maven (solar plexus) og er knyttet til organer og muskler i samme område. Manipura repræsenterer netop vitalitet og vilje, og når det er åbent, hjælper det os med at finde vores indre styrke. Den styrke der gør drømme og mål til virkelighed.     

Planken er en af de stillinger, der virkelig kan få vækket området omkring solar plexus og hurtig opbygge en indre varme. Den er en central del af den dynamiske yoga, både som overgang i vores solhilsen og som enkeltstående stilling, netop på grund af dens styrkende og opvarmende evne.  

Sådan kommer du ind i stillingen:

  • Stil dit på alle fire, så dine hænder er placeret direkte under dine skuldre eller en anelse længere fremme og gå fødderne langt tilbage, så du lander i planken.

  • Sørg for at din kerne omkring Manipura, så du ikke hænger i lænden og lader dine hofter synke mod gulvet. Spænd op og hold et naturligt svaj i ryggen.

  • Hvis du stadig er i gang med at opbygge din styrke, kan du altid sænke knæene i gulvet til en halv planke.

  • Når sindet begynder at brokke sig og fortælle dig ”nok!”, så tager du et par enkelte vejrtrækninger mere. En øvelse der virkelig opbygger vilje og indre styrke.

SALIG YOGA PLANKE
YOGA PLANKE
 

Der er ingen tvivl om, at ilden er et stærkt symbol. Balancér den, væk den og ikke mindst brug den. Brug dens transformerende potentiale ved at overgive dine indre kampe til ilden.

Den vil brænde alt det, der ikke gavner dig mere; gamle handlemønstre, tankemønstre og forældede sandheder, viden og måder at gøre tingene på. Ilden vil skabe plads til, at nye ting kan vokse frem. Den vil vække din indre glød og passion.

Ilden er nærende og ødelæggende på én gang – brug den!

 


UDSIGTMADEENA JESNSEN