Irritabel tarm? Hvad holder dig fra at ændre din tilstand?

3 spørgsmål, der støtter dig i at tage de første skridt mod et bedre liv med irritabel tarm.

Fordøjelsesbesvær, oppustethed, mavesmerter, forstoppelse og diarré, kvalme og ondt i kroppen. Kan du nikke genkendende til disse onder, så lider du måske af en irritabel tarm? Det kan være du har hørt dette mange gange før, men har du tænkt over, hvad der holder dig tilbage i kampen mod irritabel tarm?

Irritabel tarm kan skyldes rigtig mange forskellige ting og derfor kan det også være meget svært at gennemskue, hvor og hvordan man skal starte behandlingen. Står du i stampe med din irritable tarm og har mistet modet, er det helt forståeligt.

Et endegyldigt generelt svar eller én behandlingsmetode findes nemlig ikke. Det er derfor nødvendigt at dykke ned i den enkeltes symptomer og se dem i et helhedsorienteret billede. Hvor er der ubalance i livet, og hvordan hænger det sammen med hverdagens rutiner og vaner? Og her kan det bliver både kompliceret og svært!

 


irritabel tarm fordøjelse madvaner
irritabel tarm fordøjelse toiletvaner
irritabel tarm fordøjelse relationer

Irritabel tarm:
disse faktorer kan spille ind

  • Kostvalg: Nogle har intolerens eller allergi for specifikke fødevare.

  • Spisevaner: fordøjelsesprocessen starter før den første bid. Er du tilstede i din madlavning og spisning, eller skriver du sms’er, mens du gumler?

  • Motionsvaner: Motion er vigtig for blandt andet peristaltikken (tarmens bevægelser).

  • Toiletvaner: Afføringstrangen forsvinder igen, hvis man ikke reagerer på den, men det gør afføringen ikke! Går du på toilettet, når du skal? Eller ender du med hård mave og forstoppelse?

  • Søvnmønster: Stress og fordøjelse hænger unægteligt sammen. Får du sovet nok?

  • Fysik: Spændte muskler i maveregionen kan skabe mindre plads i bughulen, som gør at tarmbevægelser får svære kår.

  • Relationer: Har du meldt ud i dit netværk, hvordan det forholder sig med din mave? Er der nogen der støtter dig?

  • Psyke: Har du noget med i bagagen der tynger dig? Depression og angst er en kendt kombination med irritabel tarm (der sker dog ny spændende forskning på dette område, som tyder på at depression også kan skyldes fysiske faktorer). Ydereligere forekommer både fysisk og seksuelle overgreb også ofte i kombination med irritabel tarm.LISBET KOKHOLM NØR

- zoneterapeut og psykomotorisk terapeut

Når vi begynder at rykke ved vaner, har det konsekvenser for vores relationer. Men måske påvirker din irritable tarm allerede dine relationer uden du har lagt mærke til det? Kan sociale arrangementer føles uoverskuelige? Specielt hvis du har kastet dig ud i en omfattende kostændring kan det næsten ikke undgås at der følger uønsket opmærksomhed med ved spisebordet. For ikke at tale om den overvindelse det kræver at være ”besværlig” at få til middag. Lige pludselig kommer der nogle ekstra lag på som kan udfordre beslutningen om at gå til kamp mod ens irritable tarm. Eller endnu værre; gøre at der følger en social isolation med oveni hatten. Det sidste man har brug for når den irritable tarm larmer.

Jeg oplever at mange med irritabel tarm opfatter det som et stort tabu. Nogle har svært ved at tale om det, hvilket betyder at meget få, om nogen, i deres omgangskreds ved at de lider af en irritabel tarm. For at kunne handle er første skridt at italesætte din udfordrende mavesituation – det gør den bliver ”mere” virkelig. Din egen accept af din sygdomssituation tydeliggør, at du selvfølgelig skal gøre noget, fordi du fortjener at leve et liv med et minimum af mavegener.

Derfor kan du spørge dig selv:
 

1. Taler du med nogen om dine maveproblemer?

Du bestemmer selv, hvor meget og hvor lidt du fortæller, men dine venner og familie kan ikke tage hensyn til dig, hvis de ikke kender til dine maveudfordringer. Det, at være åben om din situation, kan også skabe dialog med andre i samme båd eller nogen som har pårørende med irritabel tarm. Du vil blive overasket over hvor mange, der oplever lignende symptomer, som dig. Ergo, du er ikke alene og ved at åbne op er der mulighed for at erfaringsudveksle og måske endda at få et par nyttige tips med på vejen.  Over 15% af Danmarks befolkning lider af irritabel tarm, det betragtes som en folkesygdom.
 

2. Hvor god er du til at bede om hjælp?

Det kan være grænseoverskridende at bede om hjælp, men ofte vil du opleve at dine venner gerne vil hjælpe dig og tage specifikke hensyn, fordi de jo er dine venner. Når du beslutter dig for at sætte ind for at få det bedre, så er det vigtigt at blive støtte. Det er uhyre svært at foretage en vedvarende  livsstilændring og det er en proces der går frem og tilbage. Støtte fra dine nærmeste er uvurderligt og professionel behandling samtidig er at anbefale.
 

3. Hvor meget vil du gøre for at få det bedre?

Ja, det er et provokerende spørgsmål, men det er nøglen til at få det bedre med irritabel tarm. Jo mere, du er klar over hvad der motivere dig, jo stærkere står du i kampen mod en irritabel tarm. Der vil være mange udfordringer på din vej og derfor bruger jeg denne øvelse på mine forløb. Øvelsen går ud på at blandt andet skriver ned og derved visualisere, hvad der motivere dig og hvad udfordringerne er for at nå derhen. Når disse faktorer bliver konkrete for dig, ved du hvad din drivkraft er og på samme tid hvilke udfordringer, du kan ramme. På mit fem ugers forløb arbejder vi sammen ned i detaljerne i modellen.

Mit sidste råd i denne omgang kommer ud af omsorg til dig, der bakser med den tarvlige tarm.

Det er ikke normalt at have det, som du har det! Du fortjener at leve et liv med et minimum af mavesmerter, og DU KAN NÅ DERHEN.

Beslut dig for handling. Ræk ud. Tal med venner og familie.  Søg hjælp.

Læs mere om Lisbet og hendes foredrag, workshops og forløb her


Lisbet Kokholm Nør er yogalærer, zoneterapeut og har en professionsbachelor i psykomotorik og afspænding. I sine helhedsorienterede forløb kombinerer hun det bedste fra alle verdner for at støtte dig og give dig redskaber til at lindre dine gener fra irritabel tarm. Redskaberne handler ikke kun om kost, men også om bevægelse, søvn, daglige rutiner og zoneterapi. Lisbet ved, hvad hun taler om, hun har nemlig selv en irriteret tarm, og har erfaret hvordan det kan påvirke helbredet, humøret og livskvaliteten.

Du kan møde Lisbet til gratis foredrag om irritabel tarm og 5 ugers bevægelses og terapi forløb.

OVERSIGTMADEENA JESNSEN