Overgiv dig til mystikken

JANNIE KROGSTRUP
- yogalærer, restorativ yoga

Der er nok desværre stadig en tendens til at reducere yoga til en fysisk praksis, hvor der udelukkende er fokus på kroppen. Men går du på opdagelse i yogaens verden, vil du hurtigt opdage, at yoga er så meget mere.

Du vil møde bhakti yoga (hengivelse til noget større), jnana yoga (spirituel visdom/undersøgelse af selvet), og karma yoga (vores handlinger) for at nævne et par af de ofte omtalte. Jeg er på ingen måde ude på at underminerer asānas (yogastillingerne), men vil blot understrege, at yogaen indeholder mange flere lag, hvis vi søger dybere. Når jeg rejser i Indien, særligt i de områder der tiltrækker de spirituelt søgende, hører jeg af og til vendinger som: ”I´m so beyond asānas”, sagt med ironisk undertone dog, men en undertone der oftest ikke har andet formål end dække over det, vi ikke rigtig tør sige i alvor. Så det er vigtigt for mig at understrege, at det ikke er et spørgsmål om enten eller, men et spørgsmål om både og. Så hold fast i din praksis. Den holder din krop sund og stærk, så du kan bebo den ubesværet og koncentrere dig om at bevæge dig nærmere dét.        

 
 

Mystikkens bermudatrekant

Ramana-meditation
SALIG Sri Ramana Mahrasri

Jeg er netop vendt tilbage fra endnu et eventyr i Indien, som må siges er være mystikkens hjemland. Særligt den sydlige by Thiruvannamalai (Thiru) i Tamil Nadu bærer på en helt særlig energi. Byen tiltrækker spirituelt søgende fra hele verden, som enten er ”devotees” af Sri Ramana Maharshi eller kommer for at opleve magien omkring Arunachala. Jeg havde aldrig hørt om Arunachala eller Sri Rama Mahrasri, som begge tiltrækker utallige besøgende og gør Thiru til et helt særligt sted. Men jeg forstod senere hen, at min meget spontane beslutning om at ændre retning på min rejse og tage til Thiru ikke var tilfældig. Der var helt sikkert en mening med, at jeg skulle lande netop dér. Stedet, der skulle bringe mig tættere på dét.

Men først; hvad er Arunachala, og hvorfor så stærk en tiltrækning af både inderne selv og rejsende? Arunachala er det hellige bjerg ved Thiru, hvor den hinduistiske Gud Lord Śiva manifesterede sig. Derfor bærer bjerget på Śivas kraftfulde energi, der konstant bevæger sig i området. Det var på alles læber, hvordan Arunachala arbejder for dig og giver dig lige præcis det, du har brug for, før du kan bevæge dig videre på din spirituelle vej. Og hvis ikke Araunachala mener, at du er klar til at forlade stedet, så kommer det ikke til at ske. Jeg mødte flere, der kom til Thiru med intentionen om at blive et par måneder og i dag, 20 år senere, stadig befinder sig omkring det hellige bjerg og har valgt at bosætte sig ved Śivas side. Jeg  synes, det hele lød magisk og på samme tid uforståeligt. Hvad var det for en energi og en kræft, de alle sammen talte om? Jeg havde ikke forstået det. Og Śiva? – som en Gud, et bjerg, en energi eller en guru? Jeg havde planer om at blive et par dage, men det blev til en måned og først ved tredje forsøg lod Arunachala mig rejse, og i dag er jeg klar over hvorfor.

SALIG Arunachala

Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal forklare det, men jeg forstår så inderligt, hvorfor folk bliver der. Jeg følte mig fuldendt, ikke bare tilfreds eller i accept af tingenes tilstand, men virkelig fuldendt. Jeg havde ikke behov for andet end blot at være. Når jeg luftede det for folk, svarede de altid: ”Of course, you are with Arunachala, you are with Śiva”. Efter timer lange samtaler med en kvinde om byens mystik og dens påvirkning på mig, kiggede hun mig altid dybt i øjnene, pegede så på Arunachala og sagde: ”Jannie remember; this is not just about Śiva, this is Śiva. He is working on you”. Stedet blev så afgørende for mig, da det på en eller anden måde afmystificerede det mystiske. Arunachala skulle lære mig at tage imod og lade tingene ske i stedet for at søge det. En proces der tager tid,  også selvom du befinder dig i Śivas energi. Og netop derfor gav Arunachala ikke slip på mig før 5 uger senere.

 

Dét

Jeg har efterhånden ikke tal på, hvor mange gange jeg har forsøgt at sætte ord på det omtalte dét; både for mig selv i mine tanker, i samtaler med andre og på skrift (ikke mindst her). Jeg føler stadig, at jeg cirkler omkring det uden rigtig at ramme essensen – jeg føler ligefrem det bringer mig længere væk fra følelsen. Selv når sensationen (dét) er fuld tilstede, når jeg mærker det i hver en celle af min krop, så lukker det sig lige så stille ned og forsvinder fra mig, når jeg forsøger at italesætte det. Det vil ligesom ikke indfanges med ord, og det er måske netop pointen; dét er mystisk. Din beskrivelse af den her helt særlige oplevelse er formentlig anderledes end min, som så igen er anderledes end en tredje persons. Ordene er ligesom ikke så vigtige, da det udelukkende er forskellige begrebsapparater, der i sidste ende er udtryk for én og samme ting. Det er udtryk for en mystikkens vej, som ikke er knyttet til en bestemt religion eller dogmatik.

SALIGHEDEN - MYSTIK

For mig blev mødet med Arunachala også et møde med dét. Det føltes som en befriende forløsning på en hjemve, jeg ikke var klar over, jeg følte. Og for første gang åbnede jeg op for at tale om ikke bare det guddommelige, men ligefrem om Gud. Det kom selvfølgelig gradvist i takt med at mit Gude-begreb åbnede sig op og blev mere nuanceret. Det var rigtig svært for mig at bruge ordet Gud i begyndelsen, og efter at være kommet til Danmark igen, kan jeg mærke udfordringen er endnu større. Vi har nogle enormt stærke konnotationer, som jeg ikke mærker i sammen grad med det engelske God. Ligesom ”divine” også er mere spiselig end ”guddommelig”.

OSHO var med til at gøre Gud ”ufarlig” for mig, da han gør helt op med Gud som en person eller en ting. Han taler men i stedet om Gud som en livsenergi, der findes i alt. Han foretrækker derfor også at tale om Gudelighed frem for Gud, da det netop giver os en fornemmelse af, at det er en kvalitet og en energi fremfor en person. Hvis dét dækker over den her Gudelighed/livsenergi, så er det ifølge OSHO også en misforståelse at tro, at vi kan nå Gud ved at ”fravælge” livet og gå den asketiske vej. Hvis vi vil nærme os Gud, må vi leve livet totalt; så intenst og passioneret som muligt, for der findes ingen anden Gud end LIVET selv:

”God is not somewhere, God is everywhere” 
- OSHO

 
 

Fra intellektuel til fysisk forståelse

Der skete et stort skred i min åbning for det guddommelige, da jeg blev fortalt: ”God is waiting at the phone, ready to pick up. So all you have to do is make the call”. Som nævnt ovenfor, oplever jeg Gud som den formløse livsenergi, som er allestedsnærværende. Så selvom jeg er helt med på, at Gud ikke er en person, der sidder og venter ved telefonen et sted deroppe, så gjorde det tilgængeligheden til der guddommelige meget tydelig. Jeg mærkede helt fysisk i min krop, hvordan dét ikke skal findes, men at jeg blot skal åbne mig for det. Det understreger endnu engang, at det vi nærmere os, allerede er der, det skal hverken findes eller skabes, du skal bare tillade det at træde frem i lyset.     

Den her fornemmelse af, at vores intellektuelle viden sætter sig i os fysisk, det er dér, jeg oplever, at vi vokser. Det er der, viden bliver til visdom, som så igen bliver til os. Vi ikke kan lade være med at leve det. Du bliver din yoga, du bliver dine værdier eller din livsfilosofi. Du vil formentlig opleve, at dine ord til at tale om det forbliver de samme, men du vil absolut ikke være tvivl om, at det kommer fra en helt andet sted og derfor også føles helt anderledes at udtale.

Den visdom og de fysiske sensationer, der følger med visdommen, kan du ikke fornægte, og eftersom du mærker det helt fysisk – frem for gennem en intellektuel overbevisning – forsvinder den smule tvivl, der måske nogen gange presser sig på i forhold til det mystiske og ikke-målbare. Jeg ønsker for alle, at de må bevæge sig tættere på dét, men samtidig ved jeg også, at min beskrivelse ikke gør det for nogen. Derfor håber jeg i stedet, at jeg kan vække din nysgerrighed til at gå dybere og din tro på, at det guddommelige er derinde.     

Så tillad dig at smelte ind i livets flow og stol på, at dine ønsker og behov vil blive mødt, som de opstår. Stol på, at naturens højere magter eller energier, det guddommelige eller hvilket form dét tager for dig, er med dig. Og med denne sammensmeltning vil livet bringe dig lige præcis det, du har brug.

Efter endnu et forsøg på at beskrive det ubeskrivelige, afmystificere det mystiske må jeg igen sande, at der kun er én vej:

Drop ordene, drop jagten på dét. Det eneste vi kan gøre er at overgive os og tillade dét at finde os.

31955977_10155772281893655_1496449133722992640_n.jpg