Pas på parforholdet og bevar gnisten

Det er en fejlagtig slutning, at man skal have det rigtig dårligt i sit parforhold, før man kan gå i parterapi. Og det er synd. Det er synd, fordi problemerne vokser sig alt for store. Ofte hører jeg, at folk tror, man skal være ved at gå fra hinanden, før man går i terapi sammen, eller at det er skamfuldt at bede om hjælp til at få kigget på parforholdet. At det er alt for personligt og privat til at dele, og hvad hvis det kun bliver værre at kigge på det? Måske det er bedre at fortsætte og lade som ingenting, måske går det over af sig selv? Min erfaring er, at den holdning er mere ødelæggende end at lægge svesken på disken. Måske er svesken sødere end først antaget?

Du kan forestille dig et barn, hvis det viser tegn på at have det dårligt - for eksempel ondt i maven eller en hævet fod - vil du ignorere det, eller finde ud af årsagen, eller hvad du kan gøre for at lindre? Det er den samme indstilling du skal have til dit parforhold. Ideen om at lade sit parforhold få et eftersyn, kan jeg godt lide, selvom det lyder en anelse mekanisk. I eftersynet er der mulighed for at tale om det, der er. Både det problemfyldte og det dejligt. At få løst forviklingerne og få sat spot på kærligheden. Ligesom du giver dig selv omsorg og opmærksomhed, skal du give dit parforhold det samme.

Det er en udfordring i mange parforhold at bevare gnisten. Parterapi kan vække erotikken og begæret, fordi det åbner op for en nysgerrighed overfor den anden. Det at du ikke ved ALT om din partner; at der selv efter mange års samliv er nye aspekter ved den anden, du kan opdage, forundres og imponeres af. Det vækker erotikken og begæret.

Prøv for eksempel at observere din partner på afstand i supermarkedet, til en fest eller under middagen. Bare betragt på afstand og observer, hvad der dukker op i dig.


CECILIE BJØRK
- yogalærer, par-  og psykoterapeut. 


Jeg er uddannet psykoterapeut og er cand. mag. i sprogpsykologi. Jeg har arbejdet aktivt med mit eget og andres parforhold i mange år. Jeg holder af at arbejde med par, fordi det hele udspiller sig lige for næsen af mig og dem. Ofte kan parterapien giver nye indblik og indsigter, som kan bruges i den individuelle proces. Alt udspiller sig i relationer.

Læs mere om 1:1 samtaleterapi og parterapi på Cecilies profil, hvor du også kan købe enkelte sessioner eller forløb af 6 gange. 

Hjemmeside: Medmenneskelig terapiHENSIGTMADEENA JESNSEN