Slut fred med din sorg

De fleste af os bærer rundt på en sorg. Måske har vi mistet et nært og kært familiemedlem. Måske har vi oplevet voldsom kærestesorg eller skilsmisse. Måske sørger vi over de drømme, der aldrig gik i opfyldelse, eller den manglende følelse af forbindelse til os selv. Sorg kan være mange ting. Og sorg kan være svær at rumme, særligt her i foråret hvor alt og alle springer ud, mens sorgen får os til at knuge os sammen og trække os tilbage.

Min største sorg har været over min far, der døde, da jeg var ni år gammel. Men jeg har også sørget over, hvorfor netop den sorg i det meste af min barndom, ungdom og begyndelsen af voksenlivet kom til udtryk gennem vrede, mistillid og selvhad. Nogle år har jeg nærmest oplevet foråret som en fornærmende budbringer, der ligesom mange andre ville have mig til at komme videre. Ud af sorgen, ind i livet. Jeg har mærket det som et enten eller. Men sådan behøver det ikke være.


Sorg kan også være en smuk følelse, som vi skal give plads til, og som godt kan være en del af foråret.
 

 
Ditte Clemen sorgarbejde sorgcirkel
 

Traditionelt har meget sorgarbejde fokuseret på samtale om den eller det, vi har mistet. Og det er vigtigt at tale om sorgen og om den relation, der stadig er til dem eller det, der ikke er fysisk længere. Men sorg sætter sig også i vores krop. Selvom vi med hovedet forsøger at slippe den del af sorgen, som ikke tjener os længere, så kan kroppen stadig holde krampagtigt fast i det og forhindre os i at leve det liv, vi drømmer om. Med sorg følger ofte også eksistentielle spørgsmål, som vi i vores samfund har svært ved at svare på, fordi svarene ikke er baseret på viden men på tro og spiritualitet.

I mit sorgarbejde kombinerer jeg derfor intuitiv coaching med healing gennem bevægelse og spirituelt arbejde for at give plads til sorgen og møde den både i hovedet, i kroppen og i sjælen. Sammen finder vi ind til den mening, du kan skabe i sorgen, og slipper det, der ikke længere tjener dig. På den måde kan du både nyde foråret og mindes den, du har kær, eller igen få forbindelse til dine inderste drømme og længsler.


DITTE CLEMEN
- holistisk sorgterapeut, coach, living yolates underviser


Historiefortælling er hjertet i Dittes arbejde. Hun tror nemlig på, at vi er den historie, vi fortæller om os selv og verden, og at vi gennem samtale og bevægelse kan slippe vores negative overbevisninger og skabe nye og positive fortællinger. Dittes egen fortælling er lige udkommet som bog. Den hedder Vis mig dine tårer – til dig, der har mistet far eller mor og handler om, hvordan hendes barndoms sorg er blevet voksen, og hvordan hun har lært at leve med den uden at lade den definere sig.

Bogen kan købes i boghandlen og i SALIGs reception for 299 kr.

Hos SALIG kan du hver tirsdag i maj og juni møde Ditte i sorgcirkel og dele din sorg i et trygt og tillidsfuldt rum med en lille gruppe andre mennesker, der kender det at miste og gerne vil dele deres visdom og sårbarhed.

Ditte tilbyder også individuelle sessioner, hvor I sammen går på opdagelse i din sorg og i, hvad du har fået den til at betyde om digHENSIGTMADEENA JESNSEN