Spring ud

MARIANNE
BRANDT-HANSEN
- Kropsterapeut & coach

De første tegn på, at foråret er på vej, er når erantis, vintergæk og krokus stikker frem af jordens mulm og mørke. Til tider til forårssolen, til tider til sne og kulde. Men de springer ud alligevel, for noget kalder i dem. Det sker hvert år, som en genfødsel i naturen. På mange måder oplever vi mennesker også denne genfødsel af naturen i os selv. Vi bliver mere aktive, glædes over de lysere dage og solen eller går i gang med en forårsrengøring, beplantning af altankasser, krukker med mere. Lyset kalder på os, lyset i os kalder – og vi springer ud ligesom naturen. 

 Foto: Johannes Plenio

Foto: Johannes Plenio

 
 


NATURENS CYKLUS OG KRAFT

Det virker til, at vi er mere forbundne med naturens cyklus, end vi i vores til tider fortravlede og informations spækkede hverdag er bevidste om. Naturens kræfter har igennem historien været tilbedt og anvendt i blandt andet naturreligioner som de amerikanske indianeres religion, hos maorierne og amazonasfolket. Urter og planters helbredende virkning har været dyrket af troldkvinder, healere og shamaner. Og særligt månen har haft en særlig betydning og kraft omkring fuldmåne. I nyere tid har shamanismen igen fået en større platform i den vestlige kultur, og flere og flere kvinder får øjnene op for, at kvindens natur og kraft hænger sammen med månens i forhold til menstruationscyklus.

 

”Siden tidens begyndelse har naturens helende og livgivende rytmer været en integreret del af tilværelsen”

Skriver Vibeke Amdisen i sin bog Jordens kvinder. Hun skriver videre: ”Vore forfædre levede i fuld synkronisitet med Månen og Solen, og kvinderne behøvede hverken at føre cykluskalender eller andet nymodens for at gøre sig bevidste om Månens faser, for de levede og var i ét med naturen”.

Vi har taget skridtet væk fra vores egen natur, kroppen, ved at sidde bag skærmen af en computer, iPad eller mobiltelefon. Vores hjerne stimuleres til at arbejde hurtigere, mens kropssanserne overhøres. Anerkendelsen af, at ’guldet’ kan hentes i naturen, at her er noget, der kan have en positiv effekt på vor krop og sind, har åbnet op for forskning i anvendelsen af naturen i forbindelse med stressramte, PTSD, læring i naturen eller miljøer udenfor klasseværelse (udeskole) og naturen som pædagogisk redskab. Ligeledes er træning flyttet udendørs fremfor fitnesscentrets ventilerede rum. Løbere trodser vejret og tager en rask tur udendørs på alle tider af året. Den friske luft, bevægelsen udendørs, at mærke vejret, barken mod ryggen eller naturens luner bringer os tættere på at mærke os selv, stimulere sanserne og leve i nu’et. Derfor er der nu i SALI-regi mulighed for at supplere sin indendørstræning med en løbetur udendørs – Running for Fun. Som Bente Klarlund angiver, så har forskningen vist, at træning i naturen har en større effekt på vores mentale velbefindende, herunder stress og depression, end indendørstræning har.  Det er ikke blot vores mentale velbefindende som styrkes, det gør vort immunforsvar blandt andet også, læs mere her.
 

 Foto: Lorna Scubelek

Foto: Lorna Scubelek

Ligeledes har forskere undersøgt både effekten af at bo nær grønne omgivelser og eksempelvis at gå ture i grønne områder som skove, parken og ved vandet. Ikke nok med at grønne omgivelser sænker vort stressniveau i kroppen, det gør os også mere empatiske og mindre tilbøjelige til at have negative tanker og slå os selv i hovedet, hvilket testpersoner ved et eksperiment på Staford Universitet rapporterede. Vi har brug for at skabe rum i os selv og finde muligheder i hverdagen til at kunne komme ud i naturen og forbinde os med naturen – skabe ro i hjernen.. Vi har brug for rum til at slippe teknologien, tankerne og hverdagens mange gøremål.  Læs mere her

 

DIN INDRE NATUR KALDER OGSÅ

Naturen og vores krops natur kalder på, at vi får genskabt forbindelsen til os selv, finder roen, får taget dybe åndedrag og springer ud af vores komfortzone, bekymringer, præstationer, pres, image og fastgroede mønstre. Om det så er via yoga sessioner, hvor forbindelsen til det indre, til kroppen og hjerteenergien genetableres og dyrkes og styrkes eller det er via kropsterapeutiske behandlinger, hvor nervesystemet, organerne og opmagasinerede følelser i kroppen får mulighed for at blive italesat og sluppet. Uanset, så kan det virke som en genfødsel at mærke kraften i kroppen, mærke vores natur. De glimtvise følelser eller billeder af vores egen natur får mulighed for at skinne igennem. Personligt har jeg flere gange oplevet disse glimtvise øjeblikke, hvor kroppen, naturen i mig, får plads og viser sin styrke og ’smukhed’. Det sker, når nervesystemet er i ro, når kampen, nervøsiteten, bekymringerne og frygten for verden derude slippes. Når jeg forbinder mig til min egen natur – tager dybe og livgivende åndedrag. Når jeg tør springe ud og vise hele mig i det trygge og tillidsfulde rum, som skabes mellem klient og behandler.

 
 

SPRING UD I LIVET

Så spring ud i livet ved at gøre noget andet, end du plejer. Følg oplevelsen af ’væren’ i stedet for ’gøren’. At være i naturen, at være i din egen natur, at være i nu’ets forår – der hvor alting spirer og finder ny energi og liv.

Bryd med de mønstre du har fået opbygget gennem den kolde og mørke tid. Tag en pause, en dyb indånding og mærk, hvilket behov du har lige nu. Hvad rør sig inden i dig? Hvilke behov kalder på dig? Ofte får vi blandet lyst og behov sammen. ”Ej, nu har jeg siddet på kontoret hele dagen, og det har bare været sååå presset, så jeg må godt købe lidt godt til mig selv”. Kender du den? Har du reelt behov for den trøje, muffin, vase eller hvad det nu kan være? Nej, vel! Spring ud af dit ego, spring ud af dit mønster og giv næring til spiren inden i dig selv. Det kunne være, at du ville få næring af en løbetur sammen med nogle dejlige glade mennesker i en park i stedet for. Bruge meditation, blid yoga eller en kropsbehandling til at finde tilbage til roen, afspændingen i kroppen og give næring til spiren i dit hjerte. Der, hvor du finder dit helle, din indre guidning og dit indre rum.

Intentioner og drømme for året, der kommer, giver os mulighed for at mærke efter med, hvad det er, vi gerne vil, hvad det er vor sjæl længes efter, men oftest ender det med illusioner og knuste drømme. At springe ud af komfortzonen, gøre noget andet med det liv, der er levet indtil videre, kan virke frygtsomt, fiaskofyldt og uoverkommeligt. Drømme har det bedst, når de leves ud, for så skaber vi forbindelse mellem vore drømme, intentioner og handlinger.
 

 Foto: Francesco Gallarotti

Foto: Francesco Gallarotti

Tænk på et lille frø i jorden, der udvikler sig til en grøn spire. For at spiren kan blive en blomst og springe ud har det brug for at få blive passet og plejet med den rette næring af sollys, vand og næringsstoffer fra jorden. På samme måde med vores drømme, de har brug for at få energi, næring og lys for at springe ud. Drømme, som ikke fødes, er som stagneret energi, som et åndedrag, der aldrig er taget. Giv slip og følg naturen og livets cyklus: livet forandrer sig og er utilregneligt ligesom årstiderne. Så hvad skal der til for, at du giver slip og er i nu’ets forår? Finder den væren, som gør, at alting spirer og finder ny energi og liv i dig.
 

Mærk dig selv, mærk verden, tag skridtet og spring ud!

 
 
UDSIGTMADEENA JESNSEN